Friday, June 10, 2011

"Gatal lah awak ni............!"

Tak banyak yang nak aku kongsikan setelah genap 6 bulan aku menyepi. Apa yang aku cuba kongsikan pada kali ini adalah LELAKI dan keGATALannya.
Menurut takrif Kamus Dewan Bahasa Edisi Keempat, GATAL dalam maksud sifat boleh ditakrif ; suka bergaul secara bebas dgn bernafsu (lelaki, perempuan),
menggatal berkelakuan suka usik-mengusik antara lelaki dgn perempuan dgn tujuan utk menggoda, memikat, dsb miang gatal suka mengurat sehingga kadangkala membawa pd bersetubuh, biang, gasang;

Pada pendapat aku setiap manusia terutamanya lelaki, memang ada sifat tersebut. Jika ada yang menafikannya, aku rasa manusia tersebut kurang normal. Namun begitu, tidak bermaksud yang aku menyokong kegatalan itu 100% untuk diamalkan secara tidak terkawal. Aku berpegang pada prinsip "Setiap orang (terutamanya LELAKI) ada GATALnya, namun sekuat mana dia mengekang keGATALannya itu lah yang menjadikannya antara yang terbaik!"

Dan aku juga tidak mengatakan bahawa sifat GATAL itu salah, cuma di tempat mana yang GATAL itu digunakan yang menentukan ianya betul atau salah. Sebagaimana pisau dapur, digunakan untuk memotong bawang, bukan menyakiti orang!

Sekian, untuk renungan!

4 comments:

annorita a.k.a cheekongsejuk said...

waduh2.. abg halim ni gatal la..

Anipah Ahmad said...

halim ni gatal la...opps...soghi..terlebey suda...

The Sleeping Sheep said...

en.halim ni suka garu lah

artakus said...

anoor: gatal² jek, gatal tu kurang. hehehe

che pah: che pah memaaang! :p

sleeping sheep: dah gatal, garu la. hehehe